• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Het effect van ondersteunende technieken voor hoesten bij SMA

Het effect van ondersteunende technieken voor hoesten bij SMA

Terug naar het nieuwsoverzicht

Onderzoekers in het UMC Utrecht onderzoeken het effect van twee technieken die het hoesten ondersteunen: airstacken en het gebruik van een hoestmachine. Onderzoeker Esther Veldhoen: “Met dit onderzoek hopen wij in de toekomst ziekenhuisopnames ten gevolge van een luchtweginfectie te voorkomen.

Luchtweginfecties voorkomen

Bij mensen met SMA zijn niet alleen de spieren die beweging mogelijk maken verzwakt, maar ook de ademhalingsspieren. Hierdoor hebben ze vaak moeite met krachtig hoesten, wat het moeilijk maakt om slijm uit de luchtwegen te krijgen. Dit verhoogt het risico op luchtweginfecties, wat kan leiden tot ziekenhuisopnames en soms zelfs intensive care-behandelingen. Problemen met de ademhaling zijn dan ook een belangrijke oorzaak van ziekte en overlijden bij mensen met SMA. Arts en onderzoeker Esther Veldhoen: “Patiënten komen in een soort vicieuze cirkel van achteruitgang van de longfunctie: luchtweginfecties leiden tot verminderde longfunctie, en verminderde hoestkracht wat weer het risico op luchtweginfecties vergroot. Superbelangrijk om luchtweginfecties te voorkomen dus!

Airstacken versus hoestmachine

In het UMC Utrecht wordt het effect van twee technieken die het hoesten ondersteunen onderzocht: airstacken en het gebruik van een hoestmachine. Deze methoden helpen om krachtiger te hoesten en zijn bedoeld om ernstige luchtweginfecties te voorkomen. Op dit moment is niet bekend welke techniek beter werkt.

Esther: “Hierdoor hopen we in de toekomst iedere patiënt met SMA de beste behandeling te kunnen geven, waardoor we het aantal luchtweginfecties, ziekenhuisopnames en overlijdens kunnen verkleinen.” 

Het effect op de hoestkracht

Esther neemt ons mee in het onderzoek: De komende 3 jaar vergelijken we het effect van airstacken en de hoestmachine op de hoestkracht bij patiënten met SMA. Dit doen we door voor iedere patiënt die deel wil nemen aan de studie te loten welke behandeling zij elke dag gaan toepassen. Vervolgens meten wij gedurende de drie jaar een aantal keer de hoestkracht en longfunctie. Daarbij gaan we ook onderzoeken hoe patiënten de behandeling ervaren en of het lukt de therapie twee keer per dag toe te passen zoals we adviseren. Een grote uitdaging is om voldoende patiënten te includeren in onze studie, het doel is namelijk om 46 mensen in de studie te laten deelnemen.

Onderzoeker Esther Veldhoen vertelt:

“Ik ben enthousiast over dit project omdat de behandeling direct invloed kan hebben op de kwaliteit van leven van mensen met SMA. Door het toepassen van hoest ondersteunende technieken kunnen we een groot verschil maken in ernstige luchtweginfecties en ziekenhuisopnames.

Deze opnames hebben namelijk niet alleen enorme impact op verdere achteruitgang van kracht van de ademhalingsspieren, maar ook op het (sociale) leven van de patiënt en zijn onmiddellijke omgeving, bijvoorbeeld het gezin. Met een relatief simpele ondersteunende techniek kunnen grote gevolgen mogelijk worden voorkomen.”

)

De beste behandeling

Aan het eind van dit onderzoek hopen de onderzoekers duidelijkheid te hebben over welke techniek het meest effectief is voor het ondersteunen van de hoestkracht en het verminderen van luchtweginfecties bij patiënten met SMA en daarmee iedere patiënt de voor hem of haar beste behandeling te kunnen geven. 

“Het Prinses Beatrix Spierfonds is cruciaal voor ons onderzoek. Hun steun maakt het mogelijk om belangrijke vraagstukken te onderzoeken en nieuwe te ontwikkelen en de effectiviteit van bestaande behandelingen te onderzoeken. Ze geven ons de middelen en het vertrouwen om door te gaan met ons werk, dat direct ten goede komt aan de patiënten”, aldus Esther.