Blijf op de hoogte
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek én daarbuiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief voor onderzoekers.

In de ideale wereld van het Spierfonds hebben alle mensen met een spierziekte in Nederland toegang tot de beste behandeling: van innovatieve medicijnen die de achteruitgang een halt toeroepen, tot effectieve revalidatie die de ziektelast verlicht en de kwaliteit van leven merkbaar verbetert. De sleutel tot deze ideale wereld ligt in kennis en ontwikkeling. Daarom financiert, stuurt en stimuleert het Spierfonds initiatieven die bijdragen aan nieuwe behandelmogelijkheden voor mensen met een spierziekte.
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten op het gebied van wetenschappelijk onderzoek én daarbuiten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief voor onderzoekers.
Dankzij wetenschappelijke innovaties zijn de eerste medicijnen voor spierziekten een feit en komen er steeds meer behandelingen aan. Toch is toegang tot deze medicijnen niet vanzelfsprekend, mede door hoge kosten en druk op de zorg. Hierdoor krijgen sommige patiënten geen of vertraagde toegang tot behandelingen. Voor veel van de ruim 600 spierziekten is een medicijn nog ver weg, en blijven patiënten dagelijks worstelen met de impact van hun ziekte. In ons beleidsplan van 2025-2028 staan daarom de volgende doelen centraal:
Door in te zetten op deze doelen willen we onze impact vergroten en concrete vooruitgang boeken in het leven van mensen die dagelijks met de gevolgen van een spierziekte leven.
Actuele informatie en relevante documenten over onze subsidies is te vinden op ons subsidieportaal.
Met ons flexibele aanjaagprogramma kunnen we direct inspelen op kansen en urgente uitdagingen. Ons doel? Innovaties versnellen en resultaten uit onderzoek zo snel mogelijk bij mensen met een spierziekte brengen.
Leven met een spierziekte vraagt ongelooflijk veel veerkracht. Klachten als pijn, vermoeidheid en een verminderde mobiliteit hebben een grote invloed op het dagelijks functioneren. In 2025 lanceren we daarom een nieuw programma dat als doel heeft de ziektelast op korte termijn te verminderen.
Met 600 verschillende aandoeningen is het van groot belang te blijven investeren in onderzoek naar nieuwe of verbeterde medicijnen. De slagingskans van het ontwikkeltraject is immers klein en met ieder onderzoek vergroten we de kans dat een effectief medicijn wordt gevonden.
Sinds 2020 ondersteunen we verschillende onderzoekslijnen op het gebied van gentherapie. Onze ambitie is om in 2025 klaar te zijn voor klinische trials in Nederland. Hiermee wil het Spierfonds de strijd tegen spierziekten een ongeëvenaarde impuls geven.
Nederlandse onderzoekers staan in de internationale top van het spierziektenonderzoek – een positie waar we trots op zijn én willen versterken. Om die leidende rol te behouden, investeren we in de volgende generatie onderzoeksleiders.
De Spierfonds Impact Award is een prijs voor een jonge onderzoeker die in het spierziektenveld een concrete en waardevolle bijdrage heeft geleverd met aanzienlijke wetenschappelijke en/of maatschappelijke impact. Ben jij die nieuwsgierige, vooruitstrevende onderzoeker?
Elke twee jaar organiseert het Spierfonds het Young Talent Symposium voor promovendi in het spierziektenonderzoek. Het doel: jonge onderzoekers verbinden, het Nederlandse spierziektenveld introduceren en hen inspireren om hierin actief te blijven.
Elke twee jaar organiseren we samen met MYOS het Spierfonds Network Event, een dag vol netwerkmogelijkheden (met optionele overnachting). Dit event richt zich op onderzoekers vanaf hun vierde PhD-jaar tot startende groepsleiders.
Het Spierfonds financiert, indien nodig, bijzondere leerstoelen op het gebied van spierziekten om hun strategische positie binnen UMC’s te waarborgen. Samen met het onderzoeksveld monitoren we zowel het klinische als het basale onderzoek om hiaten te identificeren.
Het Spierfonds start jaarlijks acht tot tien nieuwe onderzoeken en projecten. Omdat de meeste onderzoeken een paar jaar duren, lopen er gemiddeld zestig onderzoeken. Buitenlandse experts (referenten), onze Gebruikerscommissie van patiënten en zorgverleners en een onafhankelijke Wetenschappelijke Adviesraad van Nederlandse onderzoekers helpen ons de juiste onderzoeken te selecteren. Dit zorgt ervoor dat het onderzoek dat wij financieren relevant is, de beste kwaliteit heeft en kans heeft op succesvol vervolg. Bij al het onderzoek dat we financieren staat de patiënt voorop, we willen voor hen het verschil maken. Uiteindelijk worden de meest veelbelovende onderzoeken gefinancierd, zodat we weer een stapje dichterbij ons doel komen: de beste behandeling voor alle mensen met een spierziekte.