• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Collectekanjer Paul

Collectekanjer Paul

Terug naar het verhalen-overzicht

“Zien doneren doet doneren”

Paul gaat dit jaar voor de vijfde keer met de collectebus rond. Dat doet hij fysiek, door bij mensen aan te bellen, maar ook digitaal. Waarom zet Paul zich in voor het Prinses Beatrix Spierfonds? En heeft hij nog tips voor andere helden die ook willen collecteren?

Nog zoveel dat we niet weten

Paul en Stèphanie hebben samen vier kinderen. Hun jongste zoon Benjamin kreeg met 8 maanden een zeer ernstige vorm van het Guillain-Barré syndroom (GBS). “Zonder snelle diagnose en de juiste behandeling had Benjamin het niet gered”, vertelt hij. “Dat is zo heftig, dat wens je niemand toe. Er is geld nodig voor onderzoek en meer bekendheid, dat komt iedereen met een spierziekte ten goede.”

Paul heeft al verschillende manieren van collecteren ingezet en heeft voor elke methode nuttige tips. “Persoonlijk langs de deuren gaan is leuk om te doen, je ziet wie er doneert, kunt elkaar even in de ogen kijken. Maar er is vaak te weinig tijd om echt in gesprek te komen. Het verschilt een beetje per buurt, met name ouderen willen vaak wel wat geven en dan het liefst contant. En je kan de collectebus natuurlijk ook neerzetten op je werk. Er zijn altijd wel mensen die een duit in het zakje doen.”

Paul collecteert met zijn zoontje die een spierziekte heeft
Benjamin, de zoon van Paul, kreeg met 8 maanden een ernstige vorm van de spierziekte GBS

Voordelen van digitaal collecteren

“Toch werkt digitaal collecteren voor mij verreweg het best. Collecteren via email of platforms als WhatsApp, Facebook en LinkedIn heeft een aantal voordelen. Ten eerste ben ik niet meer afhankelijk van plaats en tijd. Als ik aanbel, moet iemand maar net thuis zijn en tijd hebben. Komt het verzoek binnen op je telefoon of laptop, dan bekijk je het wanneer het jou uitkomt.”

“Ten tweede kan ik in korte tijd veel mensen bereiken.” Iedere collectant krijgt een persoonlijke collectepagina en een voorbeeldtekst van het Spierfonds om door te sturen. “Dat gaat heel snel, zeker als je in WhatsApp ook hele groepen selecteert. Bijvoorbeeld van je werk, je sportclub, de buurt of een vriendengroep.” In de tekst zit een URL waarmee mensen eenmalig en veilig een zelfgekozen bedrag kunnen doneren.

“Een derde voordeel is dat de mensen in mijn contactenlijst weten wie ik ben. Dat maakt het eigenlijk juist persoonlijker dan aanbellen bij een onbekende. En ik zet er altijd in het kort bij hoe het bij ons is gegaan, met Benjamin. Dat er zoveel anderen zijn die met een spierziekte te maken hebben en dat onderzoek echt van levensbelang is. Het verraste me trouwens hoeveel collega’s zich dat persoonlijke verhaal aantrekken. Ook mensen die nog niet zo lang bij ons werken voelen zich blijkbaar toch verbonden en geven soms echt gul.”

Paul collecteert al jaren voor de strijd tegen spierziekten
Voor Paul werkt digitaal collecteren het beste

Een vriendelijke reminder

Paul heeft nog een meer voordelen ontdekt van digitaal collecteren: “Op LinkedIn of in een WhatsAppgroep laten veel mensen een berichtje achter om te laten weten dat ze iets hebben gegeven. Ik probeer iedereen daar in de groep ook persoonlijk voor te bedanken. Vaak wacht ik even tot er ongeveer vijf mensen hebben gedoneerd en bedank ik ze in één keer, anders worden mensen gek van de berichtjes. Dan merk je heel duidelijk: zien doneren doet doneren!”

Het aantal digitale donateurs stijgt gestaag. Bovendien blijkt dat het bedrag dat zij doneren veel hoger dan een contante gift. En dat is geweldig nieuws, want iedere bijdrage brengt ons een stap dichter bij het ultieme doel: spierziekten de wereld uit. Hartelijk dank aan al onze collectekanjers!

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren

Andere verhalen over Guillain-Barré syndroom

Het verhaal van Bente
Het verhaal van Bente

Bente was 19 toen ze op 5 maart 2020 wakker werd met een slapende kleine…