Primaire laterale sclerose (PLS) is een niet-erfelijke spierziekte waarbij met name de spierkracht in de benen afneemt. Mensen kunnen hierdoor in een rolstoel belanden. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ziekte.
Symptomen van primaire laterale sclerose
PLS is een niet-erfelijke spierziekte waar naar schatting ruim honderd mensen in Nederland aan lijden. Exacte aantallen zijn niet bekend. Bij PLS neemt de spierkracht langzaam af, met name in de benen. Veelvoorkomende klachten zijn spasticiteit, stijfheid en pijnlijke kramp in de benen. Uiteindelijk kunnen mensen hierdoor in een rolstoel belanden. Later in het ziekteproces ontstaat spierzwakte in de handen en armen. Soms krijgen mensen ook last van spraak- en slikstoornissen, gevoelsstoornissen in de voeten en incontinentieklachten. De symptomen nemen langzaam toe bij het ouder worden en kunnen verergeren bij koud weer. Bij een deel van de mensen met PLS ontwikkelt de ziekte zich tot ALS. De verlammingsverschijnselen gaan dan sneller. PLS komt meestal op na het dertigste jaar.
Oorzaak van primaire laterale sclerose
Bij iemand met PLS verhardt het weefsel van de piramidebaan. Dit is de zenuwbaan die de spieren in de armen en benen aanstuurt. De verharding begint meestal onderaan en breidt zich daarna uit. bekend. Uiteindelijk kan de hele piramidebaan verhard raken. Hoe dit komt is niet duidelijk.
Diagnose en behandeling van primaire laterale sclerose
De diagnose PLS is niet makkelijk te stellen. Hiervoor zijn vaak verschillende onderzoeken nodig zoals bloedonderzoek, spier- en zenuwonderzoek (EMG), en een MRI-scan.
Er is nog geen medicijn voor PLS. De behandeling is gericht op het verlichten van de symptomen.
Levensverwachting van primaire laterale sclerose
Mensen met PLS hebben een normale levensverwachting.
Onderzoeken naar primaire laterale sclerose
Huidige stand van wetenschappelijk onderzoek naar primaire laterale sclerose
Het wetenschappelijk onderzoek naar PLS is wereldwijd vooral gericht op het vinden van de oorzaak.
Op dit moment hebben wij geen onderzoeken lopen naar primaire laterale sclerose.
Manieren waarop jij kunt helpen
Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de
website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.