• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Wat is het Guillain-Barré syndroom?

Wat is het Guillain-Barré syndroom?

Terug naar spierziekten-overzicht

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) is een spierziekte die plotseling opkomt. Mensen kunnen hierdoor van het een op het andere moment volledig verlamd zijn. Het dieptepunt van de ziekte wordt binnen vier weken bereikt. Daarna begint het herstel, wat meestal maanden en soms zelfs jaren duurt. Bijna altijd blijven er restverschijnselen, zoals vermoeidheid, pijn of moeite met lopen.

Symptomen van het Guillain-Barré syndroom

GBS komt jaarlijks bij twee- tot driehonderd mensen voor, jong en oud. De spieren verliezen binnen enkele dagen hun kracht. De symptomen verergeren zo snel dat mensen binnen een dag totaal verlamd kunnen raken. Soms vallen ook de ademhalingsspieren uit en in ongeveer een kwart van de gevallen is tijdelijke beademing en kunstmatige voeding nodig. De klachten beginnen meestal met verlammingsverschijnselen in de benen en armen en lopen uiteen van vrij mild tot zeer ernstig.

Oorzaak van het Guillain-Barré syndroom

GBS is een polyneuropathie, een spierziekte waarbij de zenuwen worden aangetast. Mensen met GBS hebben een onbedoelde reactie van het eigen afweersysteem op een gewone infectie, zoals een verkoudheid of diarree. De eigen afweer valt niet alleen de ziekmakende bacteriën of virussen aan, maar ook de zenuwen. Waarom dit bij de één wel gebeurt en bij de ander niet, is niet bekend. GBS is niet erfelijk, wel zijn sommige mensen ‘vatbaarder’. Als iemand het eenmaal heeft gehad, is de kans groter dat het terugkomt.

“Het is een vreemde, beangstigende ziekte. Je kunt binnen een paar uur compleet verlamd zijn”

In maart 2011 werd de kerngezonde Wesley overvallen door de spierziekte Guillain-Barré syndroom. Hij belandde op de intensive care en was van top tot teen verlamd.

Wesley heeft de spierziekte Guillain-Barré syndroom.)

Diagnose en behandeling van het Guillain-Barré syndroom

De diagnose GBS is niet makkelijk te stellen. Hiervoor zijn vaak verschillende onderzoeken nodig, zoals lichamelijk onderzoek, bloedonderzoek en spier- en zenuwonderzoek (EMG). Daarnaast wordt vaak het hersenvocht onderzocht dat via een ruggenprik wordt afgenomen.

Er bestaat een redelijk effectieve behandeling voor GBS, waarbij menselijke antistoffen (immunoglobulinen) worden toegediend via een infuus. Maar deze behandeling slaat niet bij alle patiënten even goed aan, waardoor restverschijnselen blijven bestaan.

Levensverwachting van het Guillain-Barré syndroom

Het ziektebeloop bij GBS is erg variabel. In Westerse landen is gemiddeld 95% van de patiënten na een jaar nog in leven. Hoe eerder begonnen wordt met behandeling, hoe beter de vooruitzichten.

Onderzoeken naar Guillain-Barré syndroom

Huidige stand van wetenschappelijk onderzoek naar Guillain-Barré syndroom

Het wetenschappelijk onderzoek naar GBS is vooral gericht op het verbeteren van de behandeling en het ontwikkelen van nieuwe behandelmethoden.

De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën
De rol van complement in immuun-gemedieerde neuropathieën

Manieren waarop jij kunt helpen

Collecteren

Collecteren

Nieuws over Guillain-Barré syndroom

Laden…
Voorafgaande infecties als voorspeller van het Guillain-Barré syndroom
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Voorafgaande infecties als voorspeller van het Guillain-Barré syndroom

Diverse infecties zijn in verband gebracht met het ontstaan van het Guillain-Barré syndroom, maar was…

Samenwerking spierfonds en spierziekten nederland

Uitgebreide informatie voor patiënten en familie vind je op de
website van patiëntenvereniging Spierziekten Nederland.