FSHD (facioscapulohumerale dystrofie) is een spierziekte waarbij de spieren steeds meer kracht verliezen. De symptomen lopen uiteen van mild tot vrij ernstig. Mensen kunnen hierdoor in een rolstoel belanden. Vaak beginnen de klachten in de gezichtsspieren waarna ze zich naar de schouders en bovenarmen uitbreiden. Kenmerkend is het wat uitdrukkingsloze gezicht.
Symptomen van de spierziekte FSHD
In Nederland zijn er ongeveer tweeduizend mensen met FSHD. De spieren verliezen steeds meer kracht, waardoor mensen uiteindelijk in een rolstoel kunnen belanden. De spierzwakte begint meestal in het gezicht, de schouders en de bovenarmen. Daarna raken ook de buik en de benen aangedaan. De eerste symptomen komen meestal op tussen het tiende en het twintigste jaar, maar dit loopt uiteen van de kleuterleeftijd tot vijftig jaar.
Oorzaak van de spierziekte FSHD
In 90% van de gevallen wordt de ziekte overgedragen door een van de ouders. In de andere gevallen gaat het om een spontane verandering in het erfelijk materiaal. Bij mensen met FSHD ontbreken bepaalde stukjes in het erfelijk materiaal, waardoor een eiwit vertraagd wordt afgebroken. Door deze vertraagde afbraak sterft de spiercel af. In 2-5% van de gevallen ligt de oorzaak ergens anders in het erfelijk materiaal, dit wordt FSHD2 genoemd. Kinderen hebben 50% kans om de ziekte te krijgen als een van de ouders is aangedaan.