• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Zenuwechografie voor de diagnose van polyneuropathie

Zenuwechografie voor de diagnose van polyneuropathie

Terug naar alle lopende onderzoeken

De diagnose polyneuropathie wordt momenteel voornamelijk gesteld op basis van een EMG-onderzoek, waarbij naaldjes in de spieren worden geprikt. Echografie is een makkelijk uit te voeren techniek, waarbij dit niet nodig is. In dit onderzoek zal bepaald worden of de diagnose polyneuropathie ook te stellen is met behulp van echografie van de zenuwen.

Achtergrond van het onderzoek

Het Guillain-Barré syndroom (GBS) en CIDP zijn spierziekten waarbij de zenuwen ontstoken raken. Dit leidt tot verlamming van de spieren. Bij GBS gaat dit snel, bij CIDP meer geleidelijk. Beide spierziekten kunnen worden behandeld met menselijke antistoffen, zogenoemde immunoglobulinen. Deze behandeling slaat echter niet bij alle patiënten aan; sommige patiënten verbruiken de immunoglobulinen erg snel en hebben wellicht baat bij een hogere dosis. In een eerder onderzoek heeft het Rotterdamse onderzoeksteam een model ontwikkeld waarmee bij individuele patiënten berekend kan worden hoe snel de immunoglobulinen verbruikt zullen worden en wat het effect zal zijn van de behandeling.

Doel van het onderzoek

Bij de verschillende typen polyneuropathie zijn verschillende patronen van zenuwafwijkingen beschreven. Het is echter nog onbekend of deze typen ook kunnen worden onderscheiden met echografie. De onderzoekers zullen daarom mensen met de verschillende typen polyneuropathie onderzoeken om te bepalen of zenuwechografie de huidige diagnose van polyneuropathie kan vergemakkelijken en verbeteren.

Eindresultaten

In het onderzoek zijn echo’s gemaakt van de zenuwen van patiënten met een niet behandelbare vorm van polyneuropathie (onder andere CIAP) en van patiënten met een behandelbare polyneuropathie (onder andere CIDP en multifocale motore neuropathie). Bij behandelbare polyneuropathieën blijken verdikkingen van armzenuwen in onder- en bovenarm, en in de nek specifiek te zijn. De onderzoekers toonden aan dat zenuwechografie niet alleen een betrouwbare test is, maar ook kan helpen om patiënten met een behandelbare polyneuropathie vroeg op te sporen.

De onderzoekers concluderen dat zenuwechografie een belangrijke aanvulling is op het EMG-onderzoek, met name bij patiënten met verdenking op een behandelbare polyneuropathie. Mogelijk kan bij een deel van de patiënten met een polyneuropathie het EMG-onderzoek worden beperkt tot een verkorte versie, wanneer eerst het echo-onderzoek wordt uitgevoerd. Er worden nu steeds meer artsen en laboranten getraind, die naast het EMG ook zenuwechografie kunnen doen en ook in nieuwe polyneuropathie richtlijnen wordt het gerichte gebruik hiervan benoemd.

Over het onderzoek

Onderzoek
Herkennen van de spierziekte
Herkennen van de spierziekte

1 mei 2019 afgerond

Onderzoeker

Dr. Stephan Goedee, prof. dr. Leonard van den Berg & prof dr. Leo Visser

Locatie

UMC Utrecht & St. Elizabeth Ziekenhuis

Kosten

€ 242.528,-

Dr. Stephan Goedee

Dr. Stephan Goedee

Stephan Goedee is neuromusculair neuroloog en neurofysioloog in het UMC Utrecht. Hier behandelt hij volwassenen met spierziekten. Daarnaast doet hij onderzoek naar de toepassing van beeldvormende technieken bij spierziekten.

Onderzoek naar polyneuropathieën

Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat
Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.