• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
Mogelijke nieuwe route naar behandeling voor de spierziekte LAMA2-MD

Mogelijke nieuwe route naar behandeling voor de spierziekte LAMA2-MD

Terug naar alle lopende onderzoeken

Momenteel is er geen behandeling voor mensen met de spierziekte LAMA2-MD. Bij een deel van de patiënten wordt een korter, maar mogelijk functioneel eiwit aangemaakt, wat mogelijk de kans biedt om een nieuwe behandeling te ontwikkelen.

Achtergrond van het onderzoek

Wereldwijd worden er jaarlijks gemiddeld 1100 kinderen geboren met LAMA2-MD, een aangeboren spierziekte die onder de congenitale spierdystrofieën valt. LAMA2-MD wordt veroorzaakt door een fout in het LAMA2-gen. In Nederland heeft ongeveer de helft van de patiënten dezelfde erfelijke fout in dit gen, de fout die in Nederland het meest voorkomt. Door deze fout wordt het LAMA2-eiwit, dat de functie en stabiliteit van spiervezels helpt te behouden, niet goed aangemaakt. Hierdoor zijn de spieren minder sterk. Bij sommige patiënten met deze fout is er toch wat van dit eiwit in de spier aanwezig. De hoeveelheid van dit eiwit lijkt te variëren, net als de ernst van de klachten.

Doel van het onderzoek

Onderzoek in Maastricht heeft uitgewezen dat er ten gevolge van deze fout drie verschillende LAMA2-eiwitten worden gevormd, waarvan er één korter, maar mogelijk toch functioneel is. Het doel van dit onderzoek is om te achterhalen of dit daadwerkelijk zo is en of het stimuleren van de aanmaak ervan mogelijk leidt tot verbetering van de klachten van LAMA2-patienten met deze specifieke fout. Dit gebeurt in drie stappen:

  1. Bevestigen of het kortere eiwit werkt. Ze onderzoeken of patiënten met meer van dit eiwit minder ernstige klachten hebben.
  2. Stimuleren van de aanmaak van het mogelijk functionele, kortere eiwit.
  3. Stap naar behandeling – Als dit succesvol is, kijken de onderzoekers hoe ze deze aanpak kunnen vertalen naar een mogelijke therapie voor patiënten.

Het project richt zich in eerste instantie om een oplossing voor patiënten met de meest voorkomende Nederlandse fout. Dat is het merendeel van de Nederlandse patiënten. Als dit slaagt, kunnen er op dezelfde manier ook varianten voor andere mutaties worden gecreëerd om zo nog veel meer patiënten te kunnen behandelen.

Tussentijdse resultaten

Dit onderzoek is recent gestart.

Over het onderzoek

Onderzoek
Behandelen van de spierziekte
Behandelen van de spierziekte

01-02-2025

Onderzoeker

Prof. dr. H.J.M. Smeets

Locatie

Maastricht University

Kosten

€ 220.211,- (co-financiering door Stichting voor Sara)

Onderzoek naar congenitale spierdystrofieën

Mogelijke behandeling voor dystroglycanopathieën
Mogelijke behandeling voor dystroglycanopathieën

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.