Dr. Pietro Spitali
Pietro Spitali is moleculair geneticus in het LUMC. Hier doet hij onderzoek naar genetische therapieën voor de ziekte van Duchenne.
Voor de ziekte van Duchenne worden op dit moment verschillende mogelijke medicijnen getest. Deze medicijnen lijken echter nog niet optimaal te werken, waarvoor verschillende verklaringen zijn. In dit onderzoek zal een van deze verklaringen getest worden.
Momenteel worden verschillende mogelijke medicijnen getest die de ziekte van Duchenne kunnen verbeteren. De meeste van deze middelen maken gebruik van de zogenaamde exon skipping strategie. Hierbij wordt de erfelijke fout in het dystrofine-gen op het niveau van het DNA gerepareerd, waardoor het missende dystrofine-eiwit weer wordt aangemaakt. De eerste resultaten van studies met deze middelen zijn voorzichtig positief, maar de medicijnen lijken nog niet optimaal te werken. Hiervoor zijn een aantal mogelijke verklaringen. Zo hebben Duchenne-patiënten een verminderde hoeveelheid boodschapper-RNA (mRNA), het molecuul dat de vertaalstap is tussen het dystrofine-gen en het eiwit. Daardoor wordt er minder van het dystrofine-eiwit aangemaakt.
In dit onderzoek zal worden gekeken waarom er minder dystrofine-mRNA wordt gemaakt. Er zijn twee mogelijke redenen. Ten eerste zou het kunnen dat Duchenne-patiënten bepaalde veranderingen in het DNA hebben. Een tweede mogelijke reden is dat het mRNA instabiel is en dus snel wordt afgebroken. De onderzoekers zullen innovatieve technieken gebruiken om deze twee hypothesen te toetsen. Gedetailleerde kennis over het mechanisme achter de verminderde hoeveelheid mRNA zal hopelijk bijdragen tot het verbeteren van de behandelmethoden die momenteel getest worden.
De onderzoekers hebben op verschillende manieren de stabiliteit van het dystrofine-mRNA bestudeerd. In samenwerking met andere experts op dit gebied uit Italië, Spanje, Nederland en Engeland, werden in verschillende laboratoria experimenten uitgevoerd. De onderzoekers vonden geen aanwijzingen dat het dystrofine mRNA eerder wordt afgebroken. Vervolgens bestudeerden de onderzoekers het DNA van cellen van patiënten en van gezonde personen. Ze ontdekten dat Duchenne-patiënten minder dystrofine-mRNA aanmaken omdat het DNA op een andere manier georganiseerd is.
Dr. Pietro Spitali & prof. dr. Annemieke Aartsma-Rus
LUMC
€ 249.609,- (financiering door Zwaluwen Jeugd Actie)
Pietro Spitali is moleculair geneticus in het LUMC. Hier doet hij onderzoek naar genetische therapieën voor de ziekte van Duchenne.