• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
MRI voor de diagnose van CIDP en MMN

MRI voor de diagnose van CIDP en MMN

Terug naar alle lopende onderzoeken

De diagnose van CIDP en multifocale motore neuropathie (MMN) is niet makkelijk te stellen. In dit onderzoek worden MRI-technieken ontwikkeld die gebruikt kunnen worden voor de diagnose van CIDP en MMN.

Achtergrond van het onderzoek

CIDP en MMN zijn zeldzame aandoeningen van de zenuwen, die te behandelen zijn met medicijnen die de afweer onderdrukken. De diagnose van beide spierziekten kan lastig zijn en daardoor lang duren. Bij de diagnostiek wordt gebruik gemaakt van het zenuwgeleidingsonderzoek (EMG). Hiermee wordt de activiteit gemeten van de zenuw die de spier aanstuurt. Dit onderzoek is vaak onaangenaam voor patiënten en bovendien pikt het afwijkingen niet altijd op. Een mogelijk alternatief voor EMG is MRI. Bij een MRI-scan worden er foto’s gemaakt van doorsneden van het lichaam. Deze techniek is echter nog niet gevoelig genoeg om EMG te kunnen vervangen.

Doel van het onderzoek

Het doel van dit onderzoek is om MRI-technieken te ontwikkelen die gevoelig genoeg zijn voor het stellen van de diagnose CIDP of MMN. Daarnaast wordt gekeken of met een speciale vorm van MRI (DTI) het ziekteproces in de zenuwen van mensen met MMN en CIDP onderzocht kan worden.

Eindresultaten

De onderzoekers ontwikkelden een nieuwe, handige meetmethode waarmee radiologen de dikte van de zenuwen op een MRI kunnen beoordelen. Uit het onderzoek blijkt dat deze meetmethode betrouwbaar en makkelijk uit te voeren is, ook door minder ervaren radiologen. De onderzoekers vonden dat met de nieuwe meetmethode meer patiënten gediagnosticeerd kunnen worden. Dat betekent dat naast het EMG en zenuwechografie, soms ook een MRI nodig zal zijn om de juiste diagnose te kunnen stellen.

Met een nieuwe MRI-techniek hebben de onderzoekers ook gekeken naar de structuur van de zenuwen. Deze lijkt te verschillen tussen patiënten met MMN en CIDP, wat erop wijst dat het onderliggende ziektemechanisme van deze twee ziekten zeer verschillend is.

Over het onderzoek

Onderzoek
Herkennen van de spierziekte
Herkennen van de spierziekte

Afgerond

Onderzoeker

Prof. dr. Ludo van der Pol, dr. Stephan Goedee, prof. dr. Jeroen Hendrikse & dr. Martijn Froeling

Locatie

UMC Utrecht

Kosten

€ 250.000,-

Prof. dr. Ludo van der Pol

Prof. dr. Ludo van der Pol

Ludo van der Pol is neuromusculair neuroloog in het UMC Utrecht. Hier behandelt hij kinderen en volwassenen met een spierziekte. Daarnaast doet hij onderzoek naar met name de spierziekte SMA.

Onderzoek naar CIDP

Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat
Subtypes van CIDP – op weg naar een behandeling op maat

Zoveel manieren om mee te doen

Collecteren

Collecteren

Elk jaar gaan er duizenden collectanten langs de deuren om te collecteren. Het kost maar 2 uurtjes van je tijd.