Op zoek naar risicofactoren voor het ontstaan van CIAP
Omdat de oorzaak van CIAP nog onbekend is, is er ook geen gerichte behandeling voor…
Waarschijnlijk hebben zo’n 120.000 mensen in Nederland de spierziekte CIAP, een chronische vorm van polyneuropathie waarvan de oorzaak onbekend is. In een nieuw onderzoek, gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds, willen de onderzoekers meer te weten komen over de oorzaak van deze spierziekte. Help jij mee meer belangrijk onderzoek mogelijk te maken? Doneer dan nu!
Polyneuropathieën zijn spierziekten waarbij de zenuwen in armen en benen beschadigd raken. Dit kan veel verschillende oorzaken hebben, zoals een erfelijke fout, een ontstekingsreactie of vitaminetekort. Toch wordt in bijna de helft van de gevallen geen oorzaak gevonden. Dan is er meestal sprake van CIAP (chronische idiopathische axonale polyneuropathie). Waarschijnlijk zijn er meer dan 120.000 mensen in Nederland met CIAP. Omdat CIAP voornamelijk voorkomt op middelbare of oudere leeftijd, zal door de vergrijzing het aantal mensen met CIAP nog verder toenemen.
In dit nieuwe onderzoek, gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds, willen de onderzoekers meer te weten komen over de oorzaak van CIAP en achterhalen hoe vaak CIAP precies voorkomt. Hiervoor maken de onderzoekers gebruik van een groot bevolkingsonderzoek dat al meer dan 25 jaar loopt en waarvan de gegevens gebruikt kunnen worden. De onderzoekers denken dat CIAP niet opeens ontstaat, maar dat het een proces is van jaren en dat schade aan de zenuwen al in een vroeg stadium is op te sporen. De onderzoekers verwachten in dit onderzoek factoren te vinden die dit proces beïnvloeden. Op deze manier kan CIAP mogelijk behandelbaar worden en is CIAP in de toekomst misschien wel te voorkomen.
Dit onderzoek is op 1 november 2017 gestart en wordt uitgevoerd in het Erasmus MC in Rotterdam onder leiding van prof. dr. Pieter van Doorn en prof. dr. Arfan Ikram. In de loop van 2018 zullen de eerste tussentijdse resultaten bekend worden.