ALS: een behandelbare spierziekte?
Een nieuw middel kan de ziekte ALS tegengaan bij patiënten met een zeer zeldzame vorm…
Myrna Kelfkens, masterstudent Neuroscience & Cognition aan de Universiteit Utrecht, liep zes maanden stage in Oxford. Hier onderzocht ze het ontstaan van de ernstige spierziekte ALS. Haar stage werd mede mogelijk gemaakt met een scholarship van het fonds.
“Al sinds het begin van mijn studie ben ik geïnteresseerd in hoe ziektes ontstaan en wat we hiertegen kunnen doen”, vertelt Myrna. “Tijdens mijn master raakte ik verder geïnteresseerd in ziektes van het zenuwstelsel, waaronder spierziekten. Daarnaast werd ik hiermee van dichtbij geconfronteerd toen een goede vriendin van mij een spierziekte kreeg. Ik hoopte daarom met deze stage mijn kleine steentje bij te kunnen dragen aan het onderzoek naar spierziekten.”
Het onderzoek van Myrna richtte zich op de spierziekte ALS. Dit is een ernstige spierziekte waarbij de spieren geleidelijk worden aangetast en uiteindelijk ook de ademhalingsspieren uitvallen. “Dit wordt veroorzaakt door het uitvallen van zenuwcellen die de spieren aansturen”, vertelt Myrna. “Waarom deze zenuwcellen uitvallen is onbekend.” Er zijn aanwijzingen dat een ontstekingsreactie in de hersenen een rol speelt. Daarom onderzocht Myrna in een model voor de ziekte de afweercellen in de hersenen en het ruggenmerg. “Hoewel het project nog in volle gang is, lijken de resultaten er tot nu toe op te wijzen dat deze afweercellen geen grote rol spelen in de ontwikkeling van ALS in dit model”, aldus Myrna. “Wel werden enkele afwijkingen gevonden die erop kunnen wijzen dat deze cellen bij ALS minder goed in staat zijn ontstekingen tegen te werken en te zorgen voor weefselherstel. Maar dit moet eerst nog verder onderzocht worden.”
Myrna heeft tijdens haar stage veel geleerd, niet alleen over het doen van onderzoek, maar ook over het leven in het buitenland. “Ik kreeg 6 maanden de kans om onderzoek te doen aan een topuniversiteit, meer zelfstandigheid te krijgen in het lab en veel technieken te leren”, vertelt Myrna. “Ook was het een leerzame ervaring om een tijd in het buitenland te wonen, veel Engels te spreken en alles zelf te moeten uitzoeken. Oxford is een prachtige stad met een rijke historie en ik heb er erg van genoten om de omgeving te verkennen en mensen uit verschillende landen te leren kennen. Het was een heel bijzondere ervaring!”
De onderzoeksstage van Myrna werd mogelijk gemaakt met een scholarship van het Prinses Beatrix Spierfonds. Het fonds stelt deze subsidies beschikbaar voor studenten die een onderzoeksstage naar spierziekten willen doen in het buitenland. Door het stimuleren van onderzoek naar spierziekten willen we jonge onderzoekers enthousiast maken voor dit vakgebied.