• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Immuunsysteem als sleutel tot behandeling

Terug naar het nieuwsoverzicht

Je immuunsysteem is een indrukwekkend verdedigingsmechanisme. Zonder dat je het merkt, beschermt het je voortdurend tegen virussen, bacteriën en andere ziekteverwekkers. Of je nu in de trein zit, boodschappen doet of je handen vergeet te wassen – je immuunsysteem herkent en bestrijdt ongewenste indringers voordat ze schade kunnen aanrichten.

Toch kan dit systeem soms de fout in gaan. Wanneer het immuunsysteem vriend en vijand niet goed onderscheidt, kan het onterecht het eigen lichaam aanvallen. Dat is ook bij verschillende spierziekten het geval. Dr. Daniëlle Krijgsman van het UMC Utrecht onderzoekt hoe dit gebeurt en hoe het immuunsysteem kan worden afgeremd om verdere schade te voorkomen.

“Ik ben ervan overtuigd dat immuuntherapie bij sommige spierziekten effectief kan zijn.”

Alarmsysteem met risico’s

Daniëlle richt zich op een specifiek onderdeel van het immuunsysteem: het complementsysteem. “Dit kan je zien als een alarmsysteem in je lichaam,” legt ze uit. “Zodra een ziekteverwekker wordt gesignaleerd, activeert het complementsysteem een reeks eiwitten in het bloed. Deze eiwitten werken samen om indringers te herkennen, zodat je immuuncellen ze gemakkelijker op kunnen ruimen.”

Bij sommige spierziekten raakt dit systeem echter ontregeld. Wat begint als een nuttige afweerreactie, kan omslaan in een ongecontroleerde aanval. Net als bij een rij dominostenen kan een klein duwtje een hele kettingreactie in gang zetten. Wanneer het complementsysteem op deze manier ontspoort, heeft dat grote gevolgen.

Wanneer je afweer een vijand wordt

“In mijn onderzoek kijken we naar patiënten met het Guillain-Barré syndroom (GBS) en CIDP”, vertelt Daniëlle. “GBS is een acute spierziekte, waarbij patiënten vaak op de intensive care terecht komen en maandenlange revalidatie nodig hebben. CIDP is een chronische aandoening die leidt tot uitval van armen en benen. Voor beide spierziekten bestaat momenteel geen goedwerkende therapie.”

De onderzoekers vermoeden dat het complementsysteem een rol speelt bij het ontstaan van beide spierziekten. “We willen achterhalen welke rol het complementsysteem precies speelt bij de ontwikkeling van GBS en CIDP, en of we het kunnen remmen bij patiënten,” legt Daniëlle uit.

Een veelbelovende aanpak

Daniëlle hoopt dat immuuntherapie uitkomst biedt. “Als we het ‘dominosteentje’ aan het begin weghalen, kunnen we de hele kettingreactie stoppen”, zegt ze. “Bij patiënten met multifocale motore neuropathie zien we al goede resultaten. Ik ben ervan overtuigd dat immuuntherapie ook bij andere spierziekten effectief kan zijn.”

Ze is enthousiast over het onderzoek, dat dicht bij de klinische praktijk staat. “De resultaten kunnen worden toegepast om een volgende stap te zetten naar een behandeling. We kunnen dus echt iets betekenen voor patiënten.”

Nieuws over Guillain-Barré syndroom

Laden…
Op weg naar een behandeling op maat voor GBS en CIDP

Op weg naar een behandeling op maat voor GBS en CIDP

Welke medicijndosering werkt het beste bij de spierziekten GBS en CIDP? De onderzoeksgroep van Bart…

Voorafgaande infecties als voorspeller van het Guillain-Barré syndroom
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Voorafgaande infecties als voorspeller van het Guillain-Barré syndroom

Diverse infecties zijn in verband gebracht met het ontstaan van het Guillain-Barré syndroom, maar was…