• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Genoomchirurgie voor de ziekte van Duchenne

Terug naar het nieuwsoverzicht

Het is onderzoekers in Leiden gelukt om de erfelijke fout te repareren in gekweekte spiercellen van mensen met de ziekte van Duchenne. In deze gerepareerde cellen wordt een korter, maar wel deels functioneel dystrofine-eiwit geproduceerd.

Veelbelovende techniek

Met gentherapie kan de oorzaak van erfelijke ziekten, namelijk de fout in het DNA, worden hersteld. Daarmee biedt deze veelbelovende techniek nieuwe mogelijkheden om erfelijke ziekten te behandelen. Zoals de ziekte van Duchenne. Bij mensen met deze ingrijpende spierziekte ontbreekt door een erfelijke fout het eiwit dystrofine. Dit eiwit zorgt voor de stevigheid van de spiercellen waaruit onze spieren bestaan. En zonder dit eiwit sterven de spiercellen langzaam af. Met gentherapie kan het defecte stukje DNA worden vervangen of gerepareerd.

Beter gereedschap

In dit onderzoek ontwikkelden de onderzoekers verbeterde gereedschappen waarmee de fout in het DNA bij mensen met Duchenne gerepareerd kan worden. Met dit gereedschap, ook wel de ‘moleculaire schaar’ of ‘DNA-schaar’ genoemd, kan met hoge nauwkeurigheid in het DNA worden geknipt om de fout te repareren. Om het gereedschap in de spiercellen te krijgen, maken de onderzoekers gebruik van aangepaste virussen. De onderzoekers toonden aan dat het gereedschap via nieuw ontwikkelde virussen kan worden afgeleverd in gekweekte spiercellen. Daarnaast toonden ze aan dat in deze gerepareerde spiercellen een korter, maar wel deels functioneel dystrofine-eiwit wordt geproduceerd. Daarmee is een volgende stap gezet in de ontwikkeling van gentherapie voor de ziekte van Duchenne.

Het onderzoek ‘Genoomchirurgie voor de ziekte van Duchenne’ werd uitgevoerd In het LUMC onder leiding van dr. Manuel Gonçalves en werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds en Spieren voor Spieren.

Oplossing voor spierziekten

Het Spierfonds gelooft dat gentherapie voor erfelijke spierziekten een oplossing kan bieden. Daarom zijn we dit jaar gestart met een nieuw onderzoeksprogramma op het gebied van gentherapie. Onze ambitie is om binnen vijf jaar gentherapie te testen bij mensen met een spierziekte in Nederland. Hiermee wil het Spierfonds de strijd tegen spierziekten een ongeëvenaarde impuls geven. De komende vijf jaar is hier zo’n vijf miljoen euro voor nodig. Help jij mee gentherapie mogelijk te maken?

Nieuws over ziekte van Duchenne

Laden…
Met een speciaal schaartje de DNA-fout bij de ziekte van Duchenne herstellen

Met een speciaal schaartje de DNA-fout bij de ziekte van Duchenne herstellen

Onderzoekers gebruiken een soort moleculaire schaar, genaamd CRISPR/Cas, om de DNA-fout in de cel te…

Gentherapie voor de ziekte van Duchenne – "wij willen alles op alles zetten om dit in de kliniek krijgen"
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Gentherapie voor de ziekte van Duchenne – "wij willen alles op alles zetten om dit in de kliniek krijgen"

Op 1 januari 2020 ging het Onderzoeksprogramma Gentherapie van start, het grootste en meest ambitieuze…