• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.

Francesca Tasca wint Jaarprijs voor beste artikel

Terug naar het nieuwsoverzicht

Verschillende talentvolle jonge onderzoekers maakten recent kans op de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten 2022 van het Prinses Beatrix Spierfonds. Maar wie van de inzendingen werd het best beoordeeld door de jury? Hieronder maken wij het winnende artikel bekend.

Jong talent

Verschillende jonge talenten maakten kans op de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten van het Prinses Beatrix Spierfonds. Slechts de inzendingen met een aanbeveling vanuit het eigen centrum maakten kans op deze, voor hen, belangrijke prijs. Deze prijs wordt jaarlijks door het Spierfonds uitgereikt aan een jonge getalenteerde onderzoeker die in Nederland excellent onderzoek heeft gedaan naar spierziekten. Er is tenslotte weinig meer motiverend dan een prijs binnenslepen als kroon op je werk. Of zoals dr. Ellen Sterrenburg, algemeen directeur van het Spierfonds, stelt: “Erkenning kan een jonge onderzoeker helpen bij de vervolgstappen – naast dat het natuurlijk ook een enorme boost geeft aan het zelfvertrouwen én kan dienen als een visitekaartje. Op deze manier willen we jonge onderzoekers stimuleren om in het spierziektenveld te blijven.”

Onderzoeker Francesca en Ellen
Francesca Tasca neemt de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten in ontvangst.

De winnaar is bekend!

Op dinsdag 17 januari verrasten wij de winnares in het LUMC. Onderzoeker Francesca Tasca heeft de Jaarprijs Neuromusculaire Ziekten 2022 van het Prinses Beatrix Spierfonds gewonnen. Uit de verschillende inzendingen heeft onze jury haar paper verkozen als beste wetenschappelijk artikel op het gebied van spierziekten in 2022. In haar winnende artikel beschrijft ze verschillende DNA reparatieprocessen voor de ziekte van Duchenne.

“Als haar begeleider kan ik met zekerheid zeggen dat Francesca Tasca tijdens dit uitdagende onderzoeksproject heeft bewezen een zeer vindingrijke en succesvolle jonge onderzoeker te zijn. Dit gecombineerd met haar nieuwsgierigheid, stelde haar in staat om door te zetten en dit werk met succes af te ronden.” – dr. Manuel Gonçalves 

Meer weten?

Het artikel van Francesca is gepubliceerd in het vakblad Nucleic Acids Research van de Oxford University Press en is gratis te lezen. Haar onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door het Prinses Beatrix Spierfonds en Duchenne Parent Project.

Nieuws over ziekte van Duchenne

Laden…
Met een speciaal schaartje de DNA-fout bij de ziekte van Duchenne herstellen

Met een speciaal schaartje de DNA-fout bij de ziekte van Duchenne herstellen

Onderzoekers gebruiken een soort moleculaire schaar, genaamd CRISPR/Cas, om de DNA-fout in de cel te…

Gentherapie voor de ziekte van Duchenne – "wij willen alles op alles zetten om dit in de kliniek krijgen"
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Gentherapie voor de ziekte van Duchenne – "wij willen alles op alles zetten om dit in de kliniek krijgen"

Op 1 januari 2020 ging het Onderzoeksprogramma Gentherapie van start, het grootste en meest ambitieuze…