
Immuunsysteem als sleutel tot behandeling
Bij sommige spierziekten valt het immuunsysteem het eigen lichaam aan. Dr. Daniëlle Krijgsman van het…
Een echo van de zenuwen kan helpen bij het stellen van de diagnose polyneuropathie. Dat ontdekten Utrechtse onderzoekers in een net afgerond onderzoek. Daarom worden er nog steeds meer artsen getraind die dit onderzoek kunnen uitvoeren. Voor meer belangrijk onderzoek hebben we jouw hulp nodig. Doneer nu!
Polyneuropathieën zijn spierziekten waarbij de zenuwen in armen en benen beschadigd raken. Hierdoor kunnen mensen last krijgen van veranderingen in het gevoel, brandende of stekende pijn, krimpende spieren en spierzwakte. Het stellen van de juiste diagnose is erg belangrijk, want sommige polyneuropathieën zijn te behandelen. Bij het stellen van de diagnose wordt gekeken naar de symptomen en daarnaast wordt lichamelijk onderzoek gedaan. Dit bestaat meestal uit bloedonderzoek en een EMG (elektromyogram), een onderzoek waarmee de werking van de zenuwen en de spieren kan worden onderzocht.
Een EMG is een belangrijk onderzoek bij het stellen van diagnose polyneuropathie, maar het is geen prettig onderzoek. Afwijkingen van de zenuwen kunnen ook in beeld worden gebracht met een echo van de zenuwen, een zenuwechografie. Onderzoekers in het UMC Utrecht wilden weten of zenuwechografie gevoelig genoeg is om de verschillende vormen polyneuropathie van elkaar te onderscheiden. Ze kwamen tot de conclusie dat zenuwechografie een betrouwbare test is en een belangrijke aanvulling op het EMG-onderzoek. Mogelijk kan het EMG-onderzoek verkort worden als eerst een zenuwechografie wordt uitgevoerd. De resultaten van dit onderzoek hebben ertoe geleid dat er nu steeds meer artsen en laboranten worden getraind, die naast het EMG ook zenuwechografie kunnen doen.
Het onderzoek naar zenuwechografie werd uitgevoerd in het UMC Utrecht onder leiding van dr. Stephan Goedee en werd gefinancierd door het Prinses Beatrix Spierfonds.