
Het effect van ondersteunende technieken voor hoesten bij spierziekte SMA
Onderzoekers in het UMC Utrecht onderzoeken het effect van twee technieken die het hoesten ondersteunen:…
Vrijdag 10 juni vergaderde de Adviescommissie Pakket (ACP) over de vergoeding van risdiplam (Evrysdi) voor de spierziekte SMA. De commissie ziet het belang van het middel voor de patiëntengroep in, maar vindt de prijs van het middel veel te hoog.
Op vrijdag 10 juni vergaderde de ACP van Zorginstituut Nederland over de vergoeding van risdiplam. Op 19 juli is het advies van het Zorginstituut gepubliceerd. Zij zien het belang van het derde geneesmiddel voor SMA. De commissie adviseert om het geneesmiddel te vergoeden vanuit het basispakket van de zorgverzekeraar voor patiënten tot 25 jaar, mits de prijs fors daalt. Daarnaast roepen zij alle partijen op om samen te werken en risdiplam onder een voorwaardelijke toelating beschikbaar te stellen voor patiënten ouder dan 25 jaar. Tot slot wordt de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) gevraagd om prijsonderhandelingen te starten met de fabrikant en bovenstaand alleen goed te keuren als de prijs fors wordt verlaagd.
Lees hier het volledige advies van de ACP.
Risdiplam is een medicijn ontwikkeld voor mensen met de spierziekte SMA. Net als andere geneesmiddelen voor zeldzame ziekten, is risdiplam erg duur. Zo duur, dat het niet zonder meer wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekeraar. Hier is simpelweg geen geld voor. Daarom heeft de minister van VWS risdiplam in de ‘pakketsluis’ geplaatst. Dit houdt in dat het middel pas voor vergoeding vanuit de basisverzekering in aanmerking komt, als de volgende acties zijn uitgevoerd:
Dit advies is een belangrijke stap in het beschikbaar stellen van een derde medicijn. Wij hopen dat de minister snel de prijsonderhandeling inzet en dat alle partijen spoedig een voorwaardelijk traject hebben ingericht. Zodat alle patiënten gebruik kunnen maken van risdiplam.