• Nieuws
  • Verhalen
  • Voor patiënten
  • Collecteren
  • Contact
Logo Spierfonds
Druk op Enter om te zoeken of ESC om dit scherm te sluiten.
De achteruitgang van spierziekten in televisieprogramma

De achteruitgang van spierziekten in televisieprogramma

De Grote Huis- en Tuinverbouwing

Terug naar het nieuwsoverzicht

De Grote Tuinverbouwing is zaterdag 19 april om 17:00 uur te zien en de Grote Huisverbouwing zondag 20 april om 18:30 uur op SBS6.

Het team van  ‘De Grote Huis- en Tuinverbouwing’ gaat in deze twee afleveringen langs bij het gezin van Bianca. Haar zoontje Dean heeft een progressieve spierziekte en is afhankelijk van zijn rolstoel. Het team gaat aan de slag en maakt huis en tuin rolstoeltoegankelijk voor het gezin.

Achteruitgang

Dean is pas 9 jaar oud, maar heeft de progressieve spierziekte Duchenne. Hierdoor gaat hij elke dag steeds verder achteruit. Door een erfelijke fout ontbreekt bij de ziekte van Duchenne een belangrijk eiwit. Dit is cruciaal voor de stevigheid van de spiercellen waaruit onze spieren bestaan. Onderzoek naar deze spierziekte is belangrijk. Alleen zo kunnen we een effectieve therapie ontwikkelen.

Onderzoek naar spierziekten

Erik Niks is (kinder)neuroloog in het LUMC en is betrokken bij onderzoek naar spierziekten. Hij ziet dagelijks kinderen met Duchenne in zijn spreekkamer.

Erik Niks vertelt:

“Die kinderen komen op hun vierde vrolijk binnenlopen. Maar door de jaren heen zie je dat ze het steeds moeilijker krijgen. Ze krijgen moeite met opstaan, lopen, ademhalen. Ze komen in een rolstoel terecht en raken steeds meer zelfstandigheid kwijt. Het is echt een ontzettend ingrijpende spierziekte. Ik kon niets doen om de achteruitgang te stoppen. Nu hebben we iets gevonden en dat is ongelooflijk motiverend. We hopen deze kinderen straks een behandeling te kunnen bieden.”

(kinder)neuroloog Erik Niks met spierziektepatiënt Dean ziekte van Duchenne)

Nieuws over ziekte van Duchenne

Laden…
Van spierbiopsie naar beeldbiopsie
Wetenschappelijk onderzoek
Wetenschappelijk onderzoek

Van spierbiopsie naar beeldbiopsie

Dr. Donnie Cameron onderzoekt de mogelijkheden van MRl bij spierziekten